Sjaak (Jack) Vinders, het geluk van Limburg

Op de website van Sjaak (Jack) Vinders staat in zijn biografie: ” Jack is geboren en getogen in Kerkrade, Limburg. Hij stamt uit een mijnwerkersgezin en muzikale familie en stond als kind reeds op de planken. Speelde als achtjarige toneel, later studententoneel, vormde een eigen bewegingstheater, zong in  jongerenkoor. Deelname aan zijn eerste talentenjacht betekende een eerste plek, waarna velen volgden: Nieuwe Oogst en Tros Talentenjacht in Rotterdam.
Voor wie het Geluk van Limburg van Marcia Luyten heeft gelezen, weet dat het allemaal niet zo makkelijk kwam.

Ik heb bijna een jaar over dit boek gedaan, vanwege de moeite die lezen mij nou eenmaal kost tegenwoordig, maar de sociale geschiedenis van Limburg van de laatste eeuw is boeiend;  de opkomst en de ondergang van de mijnen, de onderdrukkende kerk, bekrompen zielen, politieke machtsspelletjes.  Duister en ruw. Ik ken het Limburgse karakter al lang, vanwege onder andere “familiebanden” met Sittard. Daarom boeide het boek me mateloos. Ondanks de lange tijd die het lezen me kostte. Het boek begint aan pakweg het eind van de negentiende eeuw. Maar gaandeweg gaat de familie Vinders een steeds grotere en emotionele rol spelen. Lees dat boek!

Aanvankelijk besefte ik niet dat Sjaak echt beroemd was. Ik heb hem vroeger (als kind?) ongetwijfeld op radio of tv gehoord of gezien. Maar aangezien de muziek niet mijn genre is,  is hij nooit in mijn lange termijn geheugen terecht gekomen. Inmiddels wel. Ik keek wat filmpjes op Youtube en besefte dat  hij inderdaad een goed zanger is. Ook al is het echte Limburgs voor mij onverstaanbaar ;-).  Daarom, als eerbetoon, twee clipjes met Jack. Een mooi liedje en een interviewtje over het boek. Nogmaals: ga het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *