Oh Corona…

Zo langzamerhand begin ik het ook benauwd te krijgen. Figuurlijk dan. Ik behoor natuurlijk tot een paar risicogroepen – en de her en der verspreide verhalen over ademhalingsproblemen, tot en met lugubere intuberingsverhalen in Italië, baren me best wel zorgen. Ook al wéét ik rationeel dat ik best wel wat kan hebben en het risico voor mij subminimaal is. Maar er zijn duizenden voor wie het risico wel heel erg groot is en de gevolgen ernstig.
Ben ik meegezogen op de golven van de massahysterie, zoals een aantal empathielozen roept?

Ik vind het geen hysterie. Om het COVID_19 virus beter te spreiden in de tijd (uitroeien kan niet) en zo ademruimte in de ziekenhuizen te creëren, moet echt even alles dicht wat dicht kan. Scholen, bibliotheken, horeca, Ikea en andere megawinkels, alle plekken waar mensen bij elkaar komen zonder doel dat de gezondheid dient. Allemaal plekken die een risico vormen, groot of klein. Ja strop. Megastrop. Kut. Maar het is niet anders. Beter blode Jan, dan dode Jan. We kunnen ook lekker een strandwandeling gaan maken. Dat is prima.

<zondag 20:00 : Almere sluit nu ook> Ik heb me de afgelopen dagen mateloos te pletter geërgerd aan de houding van de Almeerse bibliotheek. Ik kàn het niet eufemistischer zeggen. Grote bibliotheek, met veel studenten, die zeker de komende weken ergens willen studeren en sociaal contact willen hebben. De meesten zullen lak hebben aan het begrip ‘Social Distancing’.
Waar nu bijna alle andere bibliotheken, groot en klein, de deuren sluiten (zie overzicht op de site van de onvolprezen Mark Deckers), blijft Almere hardnekkig open (met bezoekerslimiet, roepen ze trots – maar tellen ze ook het personeel mee?). Ooit had de nieuwe bibliotheek in Almere een voortrekkersrol. Nu vind ik ze armzalig bezig. Een moedwillig risico voor de volksgezondheid. Een hautaine houding jegens personeel en publiek. Vrijwel alle bibliotheken hebben een veiliger en mensvriendelijker uitleg van ‘zich aan de RIVM voorschriften houden’ dan Almere.
Overigens geldt dit voor alle (er zijn er nog een paar) bibliotheken die per se open willen blijven.

Laten we de komende weken gewoon even ‘de boel platleggen’, zodat die curve weer onder controle komt. Alsjeblieft.

Edit: de nieuwe bibliotheek in Almere heeft zojuist bekend gemaakt toch ook te sluiten. Godzijdank.
artikel bibliotheekblad

1 gedachte op “Oh Corona…

  1. Terwijl ik dit schreef is dan eindelijk en tenminste de sluiting van scholen en horeca aangekondigd…

Reacties zijn gesloten.