Nouri

Abdelhak NouriOp het moment dat het eerste nieuws over Abdelhak Nouri binnenkwam, schrok ik. Ze waren wel erg lang en intensief met hem bezig en die vertwijfelde blikken bij zijn medespelers…. Dit kon niet goed zijn.

Een paar dagen later was de mist rond de berichtgeving opgelost: een langdurige hartstilstand en blijvende ernstige hersenschade. Twintig jaar is hij.
In de sport gebeurt het helaas wel vaker dat bij kerngezonde mensen het hart het ineens voor gezien houdt. Bij marathons of andere duurinspanningen. Altijd tragisch. Zelfs dus bij een voetballer van twintig, die nietsvermoedend en blij aan een wedstrijd is begonnen.


Natuurlijk komen herinneringen aan 2015 bij me op. Ja, ik ben ook langs het randje gegaan. Ja, mijn hart hield er ook even mee op. Maar dat was gelukkig in het ziekenhuis. Dan was er het delier. De vreemde wereld waar ik in leefde. Gaat ‘Appie’ hier ook doorheen? Of is er, zoals de artsen zeggen, helemaal geen hersenactiviteit meer? De gedachten hieraan zijn gekmakend. Is er helemaal niks meer en valt het lijden mee? Of is er wel een piepklein beetje bewustzijn? Niemand weet het. Mijn god. Je gunt dit niemand. Wat heb ìk dan een geluk gehad.

Feyenoord, Ajax, Marokkaan, Amsterdammer, Rotterdammer, Moslim, atheïst, whatever.

Het maakt niks uit. Nouri is een mens. En als je beelden van hem ziet, dan weet je dat hij een heel blij mens was. Die leefde met vreugde en liefde. Die wist dat zijn tijd zou komen zolang er vreugde en liefde was. Volgens mij een winnaar. Een voorbeeld voor alle jeugd.
Hij doet me een beetje denken aan Ali B. Jaren geleden kwam Ali die vooral lokaal bekend was als mallrat, in de bibliotheek vragen om boeken over rappen, rijmen en van alles en nog wat. ‘Want ik ga beroemd worden’. Er sprak een ontwapenend optimisme uit. Ali was dus ook een winnaar. Ook een voorbeeld.

De steun die Abdelhak’s familie kreeg van de supporters was groots en indrukwekkend. Voor even was er niet die vreselijke kloof tussen de verschillende culturen. Hopelijk is het de kiem voor een nieuwe menswaardigere stroming in de maatschappij.

Ik was na het zien van dit filmpje over Nouri’s debuut in het eerste danig ontroerd. Ja, ook als Feyenoord supporter.

Laten we duimen dat er voor Abdelhak geen lijden is. #StayStrongAppie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *