Zit er nog muziek in de bieb?

Vanaf maandag 2 maart verdwijnt de muziekcollectie uit “mijn” eigen bibliotheek in Almere. Ik geloof dat ze daarmee maar een paar maanden achterlopen op Utrecht. CD’s en bladmuziek gaan er rücksichtslos uit. Ik huil nog net niet. Heb vanmiddag in gepaste stilte afscheid staan nemen van die mooie collectie. Zonde. Eeuwig zonde?

Natuurlijk, de verkoop van cd’s loopt enorm terug. En de uitleencijfers van die cd collectie worden navenant bescheidener. Maar het is nog allesbehalve nul.
Tegenwoordig wordt er overwegend gestreamd. Ik zit in de trein ook Spotify te luisteren. Ik neem niet eens de moeite om albums op mijn telefoon te zetten.

Bij ons thuis? Tja, daar is het gemak ook wel de grote winnaar geworden. Onze redelijk indrukwekkende – al zeg ik het zelf – cd collectie is (vooral door mijn vrouw) geript en op een NAS gezet. Met een paar clicks laten we onze Sonossen afspelen wat we maar willen, zonder ons af te vragen waar die ene cd nou weer staat en hoeveel kasten we daarvoor moeten uitmesten.
Maar wij hebben die cd’s gewoon. En kopen ze nog. Wij kennen teveel kleine en middelgrote artiesten die vreselijk afhankelijk zijn van die cd verkoop. Wij willen niet dat die artiesten nog verder in het duister gedrukt worden.
Na aanschaf worden de cd’s de eerste keer gewoon vanaf een cd-speler beluisterd en wordt het boekje nauwkeurig gelezen. Boekje wordt er ook regelmatig nog bijgepakt terwijl we de Sonos luisteren.

Bibliotheek AlmereGoed, de bibliotheek. De uitlening loopt terug. Al die kasten met cd’s nemen ruimte in. Ruimte waarmee dan wat anders gedaan kan worden. Iets dat “meer in het karakter van deze tijd past”. Ik zeg zonder meer: mooie aanvullingen, verrijkingen zelfs, op de bibliotheek. Maar héél vaak geen dingen die bij de basisdoelstellingen van een bibliotheek (zouden moeten) horen, of die de aandacht wel héél erg van die collectie afleiden, waardoor je over een jaar of tien misschien moet afvragen: “goh, mijn bibliotheek had vroeger nog boeken, films en muziek. Waar zijn die allemaal gebleven? Mag ik dit nog wel een bibliotheek noemen?”

Een hele collectie radicaal wegpleuren. Moet dat dan? Kon het niet anders? Misschien best wel, met wat creatieve energie en goede wil? Dat die cd collectie voor nu veel te groot is ga ik zeker niet ontkennen. Het is gewoon zo.
Maar er staat ook werkelijk van alles – een beetje. Misschien moet die collectie meer gericht worden op de lokale behoeftes? Specialiseren en verdiepen van genres? Ik kan brullen dat Frans Bauer en Phil Collins er nu wel uit kunnen en er meer aandacht moet zijn voor beginnende en doorbrekende artiesten, maar wie ben ik? Muziekweb kan daarbij helpen denk ik. Er zou ook meer om die muziekcollectie heen georganiseerd moeten worden.
Ja, kost zeker aanvankelijk kennis, liefde, tijd en geld. Maar verdorie, je bent een bibliotheek. Doe er wat mee. Ook een degelijke muziekcollectie draagt bij aan verheffing van je maatschappij. Of mag je dat niet meer zeggen tegenwoordig? Is er kille zakelijkheid van de VVD nodig, of is het elitair gedram zoals PVV en FvD brullen?

Qua bladmuziek ken ik de ellende nog wat beter. In landelijk verband is er heel lang gezocht naar een digitale verkoper van bladmuziek die a) een voldoende groot en gevarieerd aanbod had en b) wilde samenwerken met bibliotheken. Ik heb er een tijdje aan meegewerkt. Ik ga bij leven niet meer meemaken dat het lukt, helaas.
Ik hoop dat het leenverkeer tussen alle bibliotheken nog kan helpen om aan de vraag te voldoen. Dat vraagt van bibliotheken dan wel extra inspanningen om alleen al de mogelijkheden ervan duidelijk te maken aan het publiek.

Overigens, voor ik het vergeet te zeggen: de Almeerse liefhebber mag in het vervolg gratis cd’s gaan aanvragen bij Muziekweb.
Ik herinner mij de oude directeur van Muziekweb, Michiel Laan, die bij een bijeenkomst voor bibliotheekbeleidsmakers uitriep: Muziekweb moet je zien als aanvulling op jullie bibliotheek. Wij kunnen de vraag beslist niet aan als jullie allemaal alles bij ons gaan aanvragen. Wij zijn dus beslist géén vervanging van jullie collectie.
De opmerkingen van Michiel Laan zijn uit 2010 of daaromtrent, de totale vraag zal nu ook beslist minder zijn,  maar zoveel zal er niet veranderd zijn in de tijd dat ik niet meer werk.
Mogelijk dat de gebruiker uiteindelijk ook gefrustreerd raakt door eindeloze wachttijden en een Rotterdams  ‘njet, dat lenen we nog niet uit’.

Maar goed, wat gebeurt er met de ‘oude collectie’ in Almere? Met zekerheid weet ik niets. Dus zeg ik niets. Maar wat zou het gvd zonde zijn om die collectie bijvoorbeeld via verkoop er direct uit te gooien of ‘ergens’ weg te geven. Het is geen geheim dat de bieb van Almere in juni een nieuwe dikke deur gaat krijgen. Het dumpen van die ouwe collectie is een vreselijk radicale beslissing van de ouwe dikke deur op het scheiden van zijn markt. Misschien krijgt de nieuwe dikke deur daar wel spijt van, of vindt die dat helemaal niet zo’n goed plan. Wat zou het dan zonde zijn als…
Er is een groot magazijn. Ruimte genoeg om die collectie voorlopig even in te parkeren.

Voorlopig rouw ik om het afscheid van vooral die muziek.