Lekker twietmieten

Met een groepje bevriende – en twitterende – collega’s uit Nederland op bezoek bij een van hen. Rondleiding door de bibliotheek, lunch, korte rondwandeling door de stad en het hoogtepunt is natuurlijk de lokale horeca-test. Gelukkig ben ik niet de enige die het een supertoffe en geslaagde traditie vind. Hoewel lang niet iedereen er altijd bij is (meestal zijn we met een groepje van zo’n  tien tot vijftien man) – iedereen is een klein beetje gelukkiger aan het eind ervan.

De traditie is al een aantal jaren geleden begonnen (in Middelburg?) en ik mocht in 2016 aanhaken.  Ze krijgen me er echt niet meer uit weg :-).  We hebben genoeg gespreksonderwerpen. De branche gaat natuurlijk over de tong, lokale ervaringen worden uitgewisseld en heel veel privézaken worden besproken. Je moest eens weten hoeveel morele steun ik van de ‘harde kern’ heb gehad in het voorbije moeilijke jaar.

Peter. Best wel beetje moe al...

Beetje moe al… (Copyright: Fabiola Gies)

Altijd leuk om te zien hoe een andere bibliotheek het doet. Qua inrichting en projecten. Bibliotheek Gelderland Zuid (een basisbibliotheek die bestaat uit 28 kleinere omliggende gemeentes en/of stadsdelen), die we voor het gemak Bibliotheek Nijmegen noemen, is een prachtig voorbeeld. Gastvrouw was Marjolein Hordijk. Zij is projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs en op haar twitter profiel (@JustSlacking) omschrijft ze zichzelf met: maakt literaire, culturele en educatieve programma’s bij @bieb024. Doet zelf ook wel eens cultureel. Ik was al eerder onder de indruk van de programma’s die ze maakt – bij een Muziekwebmiddag in Rotterdam – daar is onder andere B/Slash bij, een programma dat landelijk furore begint te maken. B/Slash is een multidisciplinair project om het lezen onder jongeren van het VMBO aan te moedigen. Theater en digitale media komen samen en het leesplezier wordt gestimuleerd. Een prachtprogramma.   En dan zwijg ik nog over haar tomeloze energie en geweldige verbale kwaliteiten.

Uiteraard kwam de vrijwilligersdiscussie weer voorbij. Nee, zelfs binnen onze groep hebben we niet allemaal dezelfde mening. Gelukkig maar.
Toch snijdt het bij me. Mensen die volstrekt legale inspanningen verrichten voor je instelling, niet willen betalen: ‘ja maar dan kunnen we niet zo lang meer open’ – ‘dan kan dit of dat niet’ –  ‘ja, maar dat is toch geen betaald werk?’ Ik herhaal dan nog maar eens mijn standpunt. Want ik voel dat vele dode vaders zich omdraaien in hun graf over hoe de sociale maatschappij waarvoor ze tijdens en na de oorlog gevochten hebben aan het transformeren is tot een egoïstische kliek, waarin iedereen het voor zichzelf maar uit moet zoeken. Als WIJ ons ding maar kunnen doen. Aan de ene kant lief doen, aan de andere kant schoppen. Alsof vrijwilligers geen mensen zijn die een dak boven hun hoofd moeten hebben, voor kinderen moeten zorgen of voor hun toekomst moeten sparen. Alsof het dingen zijn. Robotjes. Nee, ik ben niet tegen àlle vrijwilligerswerk, maar ik zie steeds meer legaal betaald werk naar het onbetaalde verschuiven. Opruimen, mensen helpen bij automaten, ‘eenvoudige vragen’ beantwoorden. Het doet me echt pijn dat ik deze mentaliteit ook steeds meer bij openbare bibliotheken zie. Te weinig geld? Nee, dan kun je dingen niet. Heel simpel. Geldt voor iedereen. Ook voor de bibliotheek. Of ga méér geld halen bij de commercie, zodat je  mensen eerlijk betalen kunt voor hun inspanningen.  Maar stop deze bloedlinke neerwaartse spiraal.

Maar goed, Nijmegen. Een prachtige stad, met historie. Ik wist dat er een ‘vergissingsbombardement‘ was geweest in de tweede wereldoorlog. Maar niet dat daarbij meer dan 800 doden waren gevallen. Tjonge. De Waalkade wordt dynamischer, zeker als er zoiets als ‘De Kaaij’ gaande is. Voor het groepje dat overbleef werd het later en later. En gezelliger. We dronken er een paar en we moesten ook nog gaan eten.  Ik zeeg ’s avonds om half twaalf thuis op de bank neer. Kapodtstuk. Maar héél erg voldaan.  Onderstaand mijn Flickr fotoalbum van de dag.

Tweetmeet Nijmegen 07-07-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *