Bootlegs met herinnering: Genesis, 1978

Degenen die in mijn links hebben gesnuffeld, hebben wellicht www.halleyandpeter.nl ontdekt. Het in 2001 ontstane hobbyproject van mijn vrouw Halja (naam in jeugdjaren ver-Amsterdamst naar Hallie en dat vanwege internet ver-internationaliseerd naar ‘Halley‘)  en mij: verzamelen van vooral Genesis bootlegs.  De domeinnaam kwam er pas veel later. Maar doordat we toen één van de eersten waren die hun bootleglijst op het web deelden, groeide de collectie als een waanzinnige en gingen we veel verder dan Genesis alleen. Mogelijk hadden we ooit zelfs een van de grootste collecties ter wereld.  De hobby is momenteel zo goed als doodgebloed, maar uiteraard hebben we alles nog. En veel mooie herinneringen.

Pakweg tienduizend schijfjes met concertopnames van wisselende kwaliteit.  Zitten daar opnames tussen waar je heel erg gesteld op bent, waar je naar teruggrijpt?  Natuurlijk.

Chicago, 13 oktober 1978. Radio-opname van een weergaloos concert. Was aanvankelijk alleen te vinden in dubieuze kwaliteit. Nog altijd geweldig om te luisteren, maar slechte kwaliteit. Gelukkig verschenen er telkens betere versies van die radio-opname en gingen steeds bekwamere remaster-specialisten zich ermee bemoeien. Wat uiteindelijk resulteerde in een bootleg van professionele kwaliteit.

Ook leuk was het jagen op de mensen die zelf gewapend met camera of cassetterecorder naar een concert gingen.
Aan het concert op 20 mei 1978 in Leiden bewaar ik mooie herinneringen.  Vanaf twaalf uur ’s ochtends bivakkeerden we met een clubje schoolgenoten voor de Groenoordhallen.  Bij binnenkomst zagen we op het balkon Phil Collins en Mike Rutherford vol verbazing naar die kudde wild binnenstormende Hollanders kijken. Er volgende een overdonderend concert. En dan was er die voor mij bijzondere herinnering aan de terugreis. Wachten op de trein op een perron van station Leiden.  De ‘bliksem’ die bij me insloeg. Nooit vergeten.

Toen wij in 2002 (daaromtrent) iemand vonden die het concert had opgenomen was ik bijna uitzinnig van vreugde dat wij die bandjes als eerste kregen.  Natuurlijk staan er zelfs beeldfragmenten van het concert en de sfeer rond de Groenoordhallen op de documentaire ‘Three Dates with Genesis‘. Maar audio van het hele concert? Wauw! In mijn hoofd was het nog altijd een episch concert. Magisch. De opnamekwaliteit was hooguit redelijk. Maar jee. Kippenvel. In het kwadraat. Ik vond – en vind hem nog steeds – geweldig.

Van een heleboel concerten waar we zelf bij waren bewaren we zo een herinnering. Het blijft leuk.  Van Leiden 1978 helaas geen opname op Youtube. Wel van die geweldige Chicago  show dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *