September: maand van de bewustwording van aandoeningen aan de aorta.

Het is een mondvol. Maand van de bewustwording van aandoeningen aan de aorta. In het Engels heet dat lekker compact ‘Aortic Disease Awareness Month’. Ik kon geen kortere omschrijving in het Nederlands bedenken.
Bij aandoeningen aan de aorta moeten we denken aan aneurysma’s en dissecties. Een aneurysma is een verwijding (uitstulping) van een bloedvat in het vaatstelsel. Aneurysma’s kunnen in alle bloedvaten voorkomen: in slagaders, aders en het hart. Hierdoor rekt de wand op en wordt dunner. Als de verwijding toeneemt, bestaat de kans op scheuren van het aneurysma. De meeste aneurysma’s komen voor in de aorta, de grote lichaamsslagader.
Bij een dissectie, of splijting, van een slagader raken de binnen- en buitenwand gescheiden. Een dissectie begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor ontstaat een bloedstroom tussen de binnenwand en de middelste wand (die is ontstaan door het scheuren van de binnenwand) van de slagader.
Beide aandoeningen zijn levensbedreigend en kunnen maar beter zo vroeg mogelijk ontdekt worden.

Er zijn jammer genoeg maar heel weinig statistische gegevens over hoeveel mensen het treft en wat de overlevingskansen zijn. Een overzichtje over ziekenhuizen zegt bijvoorbeeld dat het UMC Amsterdam (VU/AMC) jaarlijks zo’n 80 geplande operaties doet. Niets over het aantal spoedoperaties zoals ik die had.

Heb je langdurig hoge bloeddruk gehad? Bindweefselziekten (bijv. ‘Marfan’) in de familie? Raadselachtige plotselinge sterfgevallen? Laat jezelf checken!

Ik wou ook dat ik het allemaal eerder had geweten/beseft. Ik had het hier vorige week over ‘een herkansing willen’,┬á maar de grootste herkansing heb ik natuurlijk drie jaar geleden al gehad…

Meer informatie in de pati├źntenfolder van het AMC en op de briljante Nederlandse website aortadissectie.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *